3 Temmuz 2012 Salı

Portakallı Kek











Malzemeler
bir bölü iki su bardağı öğütülmüş badem veya fındık
bir+bir bölü iki su bardağı tozşeker
iki+bir bölü iki su bardağı elenmiş un
bir paket kabartma tozu
bir silme tatlı kaşığı tarçın
bir silme çay kaşığı karbonat
bir silme çay kaşığı tuz
dört yumurta (akları ve sarısı birbirinden ayrılmış)
iki bölü üç su bardağı sıvıyağ (tercihen mısırözü)
bir bölü iki su bardağı taze sıkılmış portakal suyu
bir portakalın kabuğunun rendesi (ince rendelenmiş)

Sosu için:
bir bölü iki su bardağı portakal suyu
bir bölü iki su bardağı pudra şekeri
iki tatlı kaşığı kadar portakal rendesi




Yapılışı
Bir kabın içine unu, kabartma tozunu, karbonat, tuz ve tarçını birlikte eleyin. Öğütülmüş badem veya fındığı ilave edip karıştırın.
Geniş ve çok temiz bir kapta yumurta aklarını biraz kabarana kadar çırpın.
Şekerin yarısını ekleyip katılaşana kadar yüksek hızda çırpmaya devam edin.
Ayrı bir kaba aktarıp çırpma yaptığınız kaba bu sefer yumurta sarılarını ekleyin ve kalan şekerle kabarıp açık sarı bir renk alana kadar çırpın.
Yumurta aklarının üç te birini koyup spatula ile veya yoksa büyük metal kaşıkla yavaş hareketlerle karıştırın.
Önce sıvıyağı ve portakal suyunu, daha sonra elediğiniz unlu karışımı ilave edip yine yavaşça karıştırın. Kalan yumurta akınıda ekledikten sonra havasını indirmemeye dikkat ederek karıştırma işlemini bitirin.
Yağlanıp unlanmış kek kalıbına koyup kırkbeş altmış dakika arası kürdan batırınca temiz çıkana kadar pişirin.
Kekiniz pişerken küçük bir tencerede portakal suyunu, portakal rendesini ve pudra şekerini kısık ateşte kaynamaya bırakın.
Kekiniz fırından çıkar çıkmaz kürdanla heryerinden delikler açıp sıcak sosu keke gezdirerek çekmesini sağlayın.
-otuz dakika kadar kalıbın içinde soğuduktan sonra ters çevirip tamamen soğumaya bırakın. Portakal rendesi ile süsleyip servis yapın.

0 yorum:

Yorum Gönder